Бартоломе Естебан Мурильо

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до: навіґація, Найти
Бартоломе Естебан Мурильо
Bartolomè Esteban Murillo (исп.)
Murillo Self-portrait.jpg
Автопортрет, 1660-ы рокы
Чинность малярь
Уроджѣня януара 1, 1618(1618-01-01)[1]
Мѣсто роджѣня Севилья, Испания
Упокоеня апріля 3, 1682 (64 р.)
Мѣсто смерти Севилья, Испания
Причина смерти пад з высокости
Бартоломе Естебан Мурильо на Викискладѣ

Бартоломе Естебан Мурильо, (исп.) Bartolomé Esteban Murillo , (крещеный 1. януара 1618, Севилья – †3. апрѣля 1682, Севилья) — испанскый малярь, една з найвызнамнѣйшых особности испанского барокового малярства. Хоть передо вшиткым познаты суть его образы з набоженсков тематиков, вытворив и велике число образох жен и дѣти. Своима реалистичныма портретами продавачок цвѣтя, уличных роспущеникох и жебракох представив розсяглый и притяжливый образ каждоденного живота своей добы.

Дѣтство[едітоватиедітовати жрідло]

Мурильо пришов на свѣт яко 14. дѣтвак у родинѣ борбѣля и гойника Гашпара Естебана и Марии Перес. В року 1627 умер му отець, о рок и мати. 10-рочный дѣтвак быв приятый в родину едной зо старшых сестер, одданой за иншого севилского борбѣля Хуана Августина де Лагареса. Уйко Мурильов, Антонио Перес, материн брат, быв малярь. Шовгор дав хованика за мялярчика ку познатому в Севильи набоженскому малярю Хуану дел Кастильо, котрый тыж быв свояком его умерлой матери.[2]

Карьера[едітоватиедітовати жрідло]

Двѣ жены при вызорѣ. The National Gallery of Art, Washington D.C, USA
Свята фамилия зо псиком.
Museo del Prado, Madrid.

В майстерни Хуана дел Кастильо служив и учив ся около пять рокы, покы его хлѣбодатель не одышов з Севильи. Мурильо не ишов за ним, як то обычайно робили малярьчикы, але рѣшив, же стане на властны ногы. Уже скорше зачав мальовати жанровы сценкы и портреты и продавати на торгу в Севильи, зробив ся популарным. Свои образы найчастѣйше подписовав призвиском не отця, ани матери, але взяв го од бабы по материной линии, Елвиры Мурильо.[2] По пару роках уж мав можность ити учити ся до Мадрида, де его краян, севильскый родак Диего Веласкес, придворный малярь, помог му зознамити ся з роботами майстров венецианскрй и фламандской школы в кральовскых колекциях.

В року 1645 Мурильо вернув ся до Севильи и оженив ся з Беатрис Кабрера и Вильялобос, з котров подля розличных жерел мав од пять аж до еденадцять дѣти.[2] Того ж року достав перву велику объеднавку од францишканского монастыря в Севильи на 11 образы, на котрой працовав два рокы и котра го зробила признаным малярьом. В найлѣпшых роботах уже того первого цикла мож спознати характерный штил будучого великого майстра. Теперь уж не мав проблем из заробком, и мог собѣ дозволити выберати и доконалити ся.

По другом побытѣ в Мадридѣ (1658-1660), вернувши ся до Севильи, основав ту Академию образописного умѣлства (1660).

В року 1682 при роботѣ в храмѣ капуцинох в Кадису упав з алашох. Одвезеный до родинного дому в Севильи, уж ся не мог з того поранѣня выздоровѣти.

Дѣдовизна[едітоватиедітовати жрідло]

Мурильо мав множество ученикох и без числа наподобньовачох. Его мальбы были копированы и наподобньованы по цѣлой Испании и ей колониях. Быв первый испанскый малярь, котрый достав европску славу, а цѣлком аж до 19. ст. быв единый испанскый малярь, чии роботы были широко познаты за границями испанского свѣта.[3]

Лишив богату дѣдовизну, котра складать ся з религийных образох и реалистичных жанровых сцен. Перебрав лѣпшое од италианскых и фламандскых майстрох, але вывинув властну манѣру, в котрой найвысша реалистичность переплетена и заплавена емоцийностев и побожностьов испанского католицкого малярства.[4] Доднесь заховало ся около 500 образох, котры суть во многых найславнѣйшых музеях свѣта.

Жерела и одказы[едітоватиедітовати жрідло]

Референции[едітоватиедітовати жрідло]

  1. Датум кресту.
  2. 2,0 2,1 2,2 Marqués, Manuela B. Mena.
  3. Encyclopaedia Britannica.
  4. Révai nagy lexikona.

Тота статя є часточно або цалком основана на перекладї статї Bartolomé Esteban Murillo на анґліцькій Вікіпедії.